Dorset Apple Cake

Er staat een grote oude appelboom in de boomgaard van Beatrix Potter's Hill Top Farm waarvan de takken in de herfst zwaar van de appels zijn.
Dit ouderwetse, simpele Engelse appelcake recept vond ik in dat kookboekje uit de jaren 80 waarmee deze serie "farmhouse recepten" ontstond. Het is een rustieke cake die heel gemakkelijk te maken is en helemaal perfect wanneer je een overvloed aan appels uit eigen boomgaard hebt. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon appels speciaal voor kopen, ik doe dat ook, de oude appelboom op onze boerderij is een paar jaar geleden tijdens een zomerstorm omgewaaid.
Eet de cake warm of koud, gewoon zo of warm met wat roomboter of koud met wat zelfgemaakte custard (het recept daarvoor vind je bij het recept voor rabarber crumble)
Je hebt nodig:

100gr zachte boter
200gr zelfrijzend bakmeel
100gr suiker
snufje zout
een theelepel kaneel
2 grote of 3 wat kleinere appels, in stukjes gesneden
scheut melk om een stevig samenhangend deeg te maken (en nee, de eieren zijn niet vergeten, die zitten er niet in) 

& zo maak je 'm:

verwarm de oven voor op 180 graden

Voeg een snufje zout aan het bakmeel toe en wrijf de boter er doorheen. Meng de suiker en kaneel door de stukjes appel en voeg dat aan het bakmeel/ boter mengsel toe. Voeg een scheut melk toe om een mooi stevig samenhangend deeg te krijgen.

vet een taartvorm van ongeveer ø 24cm in met boter of gebruik bakpapier om de bodem te bedekken, doe het mengsel in de bakvorm bestrooi met wat extra suiker (optioneel) en bak ongeveer 50 minuten.
Back to Top