Het klinkt als een sprookje maar dat is het niet. Het is wel een verhaal, een verhaal over Zweedse baksels en de Zweedse eetcultuur, een klein stukje daarvan tenminste.

Fika is Zweeds voor een koffiepauze, met koffie én, heel belangrijk, iets lekkers. Dat lekkers kan van alles zijn, van een eenvoudig koekje tot een kaneelbroodje of een stukje zoete Zweedse cake.  Maar een boterham bij je koffie kan ook als je "fikaat".
Iedereen in Zweden "fikaat", het zijn in de Zweedse cultuur belangrijke momenten op een dag die overal ingelast worden, thuis en op het werk. Zweden "fikaën" over het algemeen een paar keer per dag, je neemt even tijd voor elkaar en/ of voor jezelf. Door die fika-momenten behoren de Zweden tot de grootste koffiedrinkers ter wereld, hoewel we er volgens de statistieken in Nederland ook wat van kunnen.

Door de populariteit van Scandinavië en de Scandinavische eetcultuur is het woord fika ook steeds meer buiten Zweden een begrip aan het worden, hoewel veel mensen denken dat fika staat voor gebak of iets zoets, een zoete snack, maar dat is dus niet helemaal waar. Naast dat fika een (koffie)pauze betekent wordt het in Zweden zelfs als werkwoord gebruikt: "ik fika 2 keer per dag". Fika is daarnaast een belangrijk moment om even echt te socializen, te stoppen waar je mee bezig bent en tijd nemen voor jezelf en anderen, op het werk met collega's of met vrienden en kennissen of familieleden. Het woord fika staat dus voor pauze, een pauze met iets lekkers, maar ook voor een gevoel, je fikaat meestal niet aan je buro achter je computer.

Maar wat heeft dat dan met die 7 baksels te maken vraag je je misschien af. 
Baksels zijn een belangrijk deel van fika, dat is al heel lang zo in Zweden. 
Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw gold er een soort ongeschreven regel dat je als huisvrouw je gasten 7 soorten baksels moest voorzetten, zelfgebakken natuurlijk.  Dat getal 7 was belangrijk, maakte je minder dan kon je bestempeld worden als lui of gierig en maakte je meer dan kon men je bestempelen als uitsloverig, wat ook niet goed was, 7 was perfect, misschien had dat een bijbelse oorsprong. 
Thuisbakken is in Zweden nog steeds een belangrijke bezigheid en er zijn ook nog steeds mensen die zich houden aan die 7 baksels weet ik uit eigen ervaring, thuisgemaakt, want "hembaket är bäst", thuisgebakken is het beste. Bak je zelf voor je eigen fika en visite snij dan niet te grote stukken en maak niet al te grote koekjes, zo kunnen mensen van alles wat proeven. 
Ik koos voor 7 Rosa favorieten. De recepten vind je via de links hieronder. Veel bakplezier!

Toscakaka 
Amandel-karamel cake
Kardemummakaka 
Kardemomcake
Chokladbollar 
Chocoladebollen
Hallongrottor 
Frambozenkoekjes
Kladdkaka
Klieder-choco-taart
Pepparkakor
Peperkoekjes
Kanelbullar
Kaneelbroodjes
© Anna Rubingh

Andere pagina's

Back to Top