
Echt comfort food en een echte Engelse klassieker, fish pie, oftewel vistaartje, maar dat klinkt toch net wat minder aantrekkelijk.
Kabeljauw of een ander soort witvis in een romige saus met erwten en gekookte eieren bedekt met een laag aardappelpuree met kaas wat gloeiend heet uit de oven komt.
Mijn zus is gek op vistaartjes en dit is hoe zij 'm ongeveer maakt.
Je hebt nodig: (voor 4-6 personen)
Voor de aardappelpuree:
- 1 kg aardappels, geschild en in stukken van ongeveer 5 cm gesneden
- 50 gr boter
- een theelepel grove mosterd
- een scheut (warme) melk (ongeveer 100ml)
- 100 gr geraspte oude kaas
Voor de vulling:
- 4 eieren
- 400ml melk
- 500g kabeljauw of andere witvis filet
- 2 blaadjes laurier
- 1 ui, grof gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 winterwortel in stukjes gehakt
- 40g boter
- 2 eetlepels bloem
- een flinke theelepel grove mosterd
- 150g ingevroren erwten
- zout en peper
& zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 graden.
Doe voor de vulling de melk in een pan met een dikke bodem en voeg daar de ui, laurierblaadjes, een snuf zout en de visfilets aan toe en breng langzaam naar het kookpunt. Draai daarna het vuur lager en laat een minuut of 5 zachtjes tegen de kook aan staan. Haal daarna de vis uit de melk en zet die apart, laat de melk in de pan zitten (haal de ui en de laurierbladeren er wel uit)
Kook ondertussen de aardappels voor de puree en maak er als ze gaar zijn puree van met 50 gr boter, een theelepel mosterd, een scheut warme melk en 2/3 van de kaas. En kook ook de eieren hard, ik doe dat zelf bij de aardappels in (de eieren even wassen voor je ze in de pan doet in dat geval)
Doe de boter voor de vulling in een pan en fruit daar langzaam de gesnipperde ui en de stukjes wortel in. Voeg, na een minuut of 5-6, als de ui en wortel zacht zijn, voeg de mosterd toe en voeg daarna de bloem al roerend toe. Laat dit even meebakken, roer wel regelmatig. Voeg daarna beetje bij beetje, al roerend, de melk toe (je weet wel, de melk waar je je vis in gepocheerd hebt). Laat de saus zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert, totdat deze wat dik is geworden. Breng goed op smaak met zout en peper en voeg de erwten toe.
Doe een derde van de saus in een ovenschaal. Breek de visfilets in grove stukken en leg ze in de saus. Pel de eieren, snij ze ieder in vieren en verdeel de partjes tussen de stukken vis. Doe de rest van de saus hierover.
Doe vervolgens de aardappelpuree er bovenop en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
Bak je fishpie in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.