Een echt klassiek Zweeds aardappel gerecht wat je op de meeste Zweedse kersttafels vindt. Dit ovengerecht van aardappels, sprot (een soort ansjovis), ui en room is een heerlijk eenvoudig gerecht wat stamt van rond 1900. Toen in 1940 het recept van dit gerecht werd gepubliceerd werd het gerecht al snel een favoriet bij bijna alle Zweden. Het wordt veel met kerst gegeten, maar ook de rest van het jaar is het een heerlijk gerecht.

Skarpsill (sprot) is een soort kleine haring die wat weg heeft van ansjovis. Je kunt skarpsill in Nederland kopen bij Ikea. Als alternatief kun je ansjovis gebruiken, maar dit is niet helemaal hetzelfde.

Je hebt nodig:

1 kg aardappels (vastkokend)
3 uien
blikje sprot filet (skarpsill 100gr te koop bij Ikea) of blikje ansjovisfilet
200ml slagroom
300ml volle melk
zout en peper
paneermeel
boter
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels en snij ze in dunnen reepjes (een soort patatjes maar dan dunner)
Pel de uien en snij ze in dunnen ringen. Fruit de uien zachtjes in boter, laat ze niet bruin worden!

Vet een ovenschaal in en bedek de onderste laag met aardappels, verdeel daar de helft van de uien over en de helft van de sprotfilet (of ansjovis). Doe er nog een laag aardappels over en vervolgens weer een laag ui en sprot (of ansjovis). Eindig met een laag aardappels.

Meng de slagroom, de melk met wat zout en peper en giet dit over het gerecht. Het gerecht moet bijna onderstaan, maar kijk wel uit dat de bovenste laag niet helemaal onderstaat ander overstroomt het gerecht in de oven.
Strooi er paneermeel over en verdeel her en der wat kleine klontjes boter over de paneermeel laag (dit geeft een mooi bruin korstje) en bak ongeveer een uur in de oven.
Back to Top