Een perfect winters toetje, kardemomcake met kruidige stoofpeertjes en zelfgemaakte custard. Als je echt van kardemom houdt kun je i.p.v. vanille kardemom als smaakmaker in je custard gebruiken, dat gaat ook weer heel goed samen met stoofpeertjes. En het fijne, je kunt de kardemomcake ook gewoon als cake bij de koffie gebruiken, slim bakken dus voor én een toetje en voor bij de koffie de dag ervoor of erna. 

Dit is ook een handig toetje voor als er eters komen, je kunt alles van te voren maken, zelfs een dag van te voren, of twee, slim koken dus!
En voor wie het niet weet, stoofpeertjes zijn een ander soort peertjes dan peren die je zo eet (handperen). Stoofpeertjes ijn heel hard en moet je echt stoven om te kunnen eten. De peren op de foto komen van de oude perenboom op onze boerderij. De boom is grotendeels dood, maar heeft nog een dikke tak die elk jaar ontzettend veel kleine ouderwetse stoofpeertjes geeft. In de supermarkt is bijvoorbeeld de Gieser-Wildeman  een goede en bekende stoofpeer.

Het recept voor de kardemomcake vind je hier: Zweedse kardemomcake

Voor de stoofpeertjes heb je nodig:

- 1 kg stoofpeertjes, geschild, ik laat het steeltje zitten, dat ziet er mooi uit
- een pijpje kaneel
- een paar kardemompeulen (heel)
- een paar kruidnagels
- de schil van een biologische sinaasappel
- 0,5 liter rode wijn
- 50 gr suiker

& zo maak je ze:

Doe alles in een pan en voeg indien nodig wat water toe (de peren moeten ongeveer half onder staan) 
en breng alles langzaam aan de kook en laat de peren zachtjes in 1,5 tot 2 uur gaar (zacht) koken. Draai de peren af en toe zodat de hele peer mooi rood en egaal van kleur wordt. 
Je kunt de peertjes zowel warm als koud gebruiken.


Homemade Custard

Custard is de Engelse variant van vanillevla. In Engeland (en veel andere landen) wordt het veel gegeten bij cakes en gebakken toetjes zoals crumble bijvoorbeeld. Echt zelfgemaakte custard is veel lekkerder dan wanneer je het maakt van de poeder wat je in de supermarkt koopt en aanlengt met melk en daarnaast weet je, wanneer je iets zelf maakt wat er in zit.  Daarnaast kun je een eigen smaak aan je zelfgemaakte custard toevoegen, gebruik bijvoorbeeld eens kardemompeulen i.p.v. vanille voor een kardemom custard.
Heb je echt geen zin of tijd om custard te maken dan kun je ook een biologische vanillevla gebruiken om je crumble mee te serveren. Maar hieronder vind je het recept voor een echte zelfgemaakte custard, probeer het eens! 

Voor custard heb je nodig:

- 500 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 1 vanillestokje (of 3 kardemompeulen als je kardemomcustard wilt maken)
- 4 eidooiers
- 4 eetlepels suiker
- 3 afgestreken theelepels maizena

Zo maak je het:

Doe de melk, slagroom en het vanillestokje (of de kardemompeulen)  in een steelpannetje en breng het mengsel langzaam tegen de kook aan en laat het even trekken (maar niet koken, laat het tegen de kook aanzitten) 
Klop met een garde ondertussen de eidooiers, suiker en maizena goed door zodat alles goed gemengd is.
Haal het vanillestokje uit het melkmengsel (spoel het af, laat het drogen en doe het in een pot suiker om zo zelf vanillesuiker te maken) 

Doe, terwijl je klopt met een garde, een beetje van de warme melk bij de eidooiers, als dat goed gemengd is kun je langzaam de rest van de melk er bij doen, blijf de hele tijd kloppen.
Doe het mengsel terug in de pan en laat het langzaam dikker worden terwijl je met een houten lepel roert. Het is goed als jij het dit genoeg vindt, een goede test is dat het aan de achterkant van een lepel moet blijven plakken. Laat het niet te lang op het vuur staan en ook niet koken, dan split de custard. Blijf goed roeren, ook langs de randen en bodem.

Dek, als je het van het vuur hebt gehaald en nog even hebt doorgeroerd, de custard af met wat huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
© Anna Rubingh
Back to Top