Kardemummakaka | Kardemomcake

Kardemomcake is echt Zweedse cake. In Zweden zijn ze gek op zoete baksels met kardemom, je vindt het ook terug in veel zoete broodjes, ook in kaneelbroodjes zit kardemom in het deeg verwerkt en er bestaat ook een zoet kardemombroodje. Kardemummakaka is een hele lekkere en makkelijk te maken kardemomcake, ik maak  'm heel vaak!
Ook maak je er dit lekkere toetje mee: kardemomcake met peer en custard.
Ik hou van de stukjes grofgehakte kardemom die in deze cake zitten, daarvoor pel ik kardemompeulen en maak de zaadjes in een vijzel fijn, maar niet te fijn, geen poeder zeg maar. De geur is fantastisch en veel intenser dan de geur van gekochte gemalen kardemom. Maar je kunt, als je dat liever doet ook de gekochte gemalen variant gebruiken, mijn zus doet dat wel eens als ze haast heeft en toch iets wil bakken.

Je hebt nodig:
100 gr zachte roomboter
250 gr suiker
2 biologische eieren
1 eetlepel grofgehakte kardemom
250gr zelfrijzend bakmeel
2,5 dl melk

voor erop:
poedersuiker
​​​​​​​
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven op 165 graden)
Klop met een mixer de zachte boter en suiker tot het grootste gedeelte van de suiker is opgelost. Voeg de eieren en grof gehakte kardemom toe. (verwijder hiervoor de omhulsels van de kardemomzaden en hak of vijzel alleen de zaden fijn, of gebruik als je daar geen zin in hebt eventueel gemalen kardemom)
Voeg om en om het zelfrijzend bakmeel en de melk toe aan het boter-ei en suiker mengsel.
Doe het mengsel in een ingevette springvorm van 24cm en bak ongeveer 45 minuten onder het midden de oven.
Laat de cake afkoelen op een rek en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Back to Top