Kladdkaka | Zweedse klieder-choco-taart

Dat kladdkaka in Zweden, en tegenwoordig ook steeds meer daar buiten, ontzettend populair is is niet raar, het is verslavend lekker, iedereen kan het maken en hij is snel klaar. Het is een vrij recente taart, voor de jaren 70 bestond kladdkaka niet. Hoe 'ie precies is ontstaan is niet duidelijk, er gaan veel verhalen, maar het meest logische is dat het een mislukt baksel was, misschien een brownie, niet gaar en juist daardoor super smeuïg waardoor dus bij toeval kladdkaka ontstaan is.
Er zijn in Zweden ontzettend veel kladdkaka recepten, het lijkt wel of iedereen een eigen favoriet heeft; de ene heeft helemaal geen bakpoeder (en rijst dus helemaal niet) de andere gebruikt bijna geen bloem en weer een ander voegt alleen cacao toe terwijl de volgende chocolade smelt. 
Deze versie is onze favoriet en is behoorlijk smeuïg. Hoe lang een kladdkaka precies moet bakken hangt af van je oven (en je smaak), elke oven is anders, dus probeer gewoon wat voor jouw oven de beste baktijd is (kladdkaka moet echt smeuïg zijn, dus niet zoals cake droog) In mijn oven is 13 minuten goed, daarna zet ik de oven uit en laat de kladdkaka nog een paar minuutjes staan.

Je hebt nodig:

200 gr zachte roomboter
180 gr pure choclade (minimaal 70% cacao en het liefst fairtrade)
4 eieren (bio)
180 gr suiker
150 gr bloem (of gebruik zelfrijzend bakmeel, in dat geval gebruik je geen bakpoeder)
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter een springvorm met een diameter van 24cm (of doe er bakpapier in)
Smelt de boter en de choclade (die je eerst in stukje hebt gebroken) op een laag vuur in een pannetje terwijl je blijft roeren. Als alles gesmolten is laat je het mengsel iets afkoelen. Meng ondertussen de eieren een voor een door de suiker en voeg vervolgens het wat afgekoelde boter-chocolademengsel toe.  Meng het bloem met het bakpoeder en een snuf zout en spatel dit mengsel door je ei-suiker-boter-chocolade mengsel tot het goed gemengd is (niet te lang roeren)
Doe het beslag in je ingevette (of met bakpapier beklede) springvorm en bak je kladdkaka ongeveer 15 minuten tot maximaal 20 minuten in de oven, het eindresultaat moet smeuïg zijn maar geen beslag meer.
Back to Top