Zweden zijn gek op haring, al eeuwen lang wordt er haring gegeten, meestal ingelegd, want dat was vroeger de manier om verse vis langere tijd te kunnen bewaren. En nog steeds geldt: Een Zweeds feestbuffet (smörgåsbord) zonder haring is bijna ondenkbaar.
Deze haring ziet er, naast dat 'ie natuurlijk lekker smaakt, ook nog eens prachtig uit. Gebruik een glazen weckpot waarin je de haring ook serveert, zo zie je de mooie opbouw en frisse kleuren in de laagjes.
De ingemaakte (zure) haring  die je als basis voor dit recept gebruikt is in Zweden wat minder zuur dan in Nederland. Bij Ikea  vind je Zweedse ingelegde haring in potjes, maar je kunt ook Nederlandse zure haring gebruiken, spoel die dan even extra goed af.

Dit heb je nodig:

400gr zure haring
1 rode ui in ringen
een bosje fijngesneden dille
een bosje fijngesneden bieslook
1/2 dl appelcider azijn
90gr suiker
1,5 dl koud water
Zo maak je het:

Spoel de haring af onder  de koude kraan en laat uitlekken.
Snij de haring in stukjes  van ongeveer 2 cm.
Meng de fijngesneden dille en de fijngesneden bieslook.
Leg een laag je haring op de bodem van een glazen pot, leg hierop een laagje uitringen en vervolgens een laagje kruiden, herhaal deze stappen totdat alle haring ui en dille op zijn.
Meng  de azijn, suiker en het water en roer totdat de suiker is opgelost.
Laat 2 dagen staan om zo de smaken goed te laten mengen.
 
Serveer bij het opdienen met een mooi takje dille.
Lekker met een goed stuk knäckebröd  of stevig (rogge)brood

Back to Top