Deze lekkere zoete saffraanbroodjes zijn echte Zweedse decemberbroodjes. Ze worden gegeten tijdens het Luciafeest op 13 december waarbij kinderen verkleed in lange witte gewaden kaarsen dragen om zo licht te brengen in de donkere Zweedse decembermaand. 
Een van hen is Lucia, zij draagt een kroon van kaarsen. Lucia is eigenlijk een Italiaanse heilige, hoe zij en deze Lucia traditie in Zweden terechtkwam is niet helemaal duidelijk,maar het is een feest wat echt hoort bij de Zweedse kerstmaand december.

Je hebt nodig  voor 25 broodjes (vind je dat teveel deel dan je recept door 2 voor ca. 12 broodjes)

1gr saffraan draadjes
50 gr gist (of 1,5 zakje gedroogde gist)
200 gr suiker
300ml melk
2 biologische eieren
200gr boter
snuf zout
750 gr bloem
50 rozijnen (per broodje heb je er 2 nodig)

Om te bestrijken:
1 ei
wat melk 
Zo maak je ze:

Verkruimel de verse gist in een kommetje en voeg een paar eetlepels lauwe melk toe. (als je gedroogde gist, dus uit een zakje, gebruikt sla je deze stap over en meng je de droge gist door je bloem)

Doe de boter en de safraan  in een steelpannetje en smelt de boter op een laag vuur en voeg de melk toe. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.

Meng de droge ingredienten (bloem, droge gist als je deze gebruikt, zout en suiker) door elkaar. Maak een kommetje in het midden en doe daar de eieren en je boter/ melk/ safraanmengsel in en kneed een soepel deeg. Kneed het deeg 10 tot 15 minuten goed door.

Bedek het deeg met een vochtige schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in 25 gelijke stukjes en draai er rolletjes van van ongeveer 10cm lengte. Bedek deze weer met je vochtige theedoek en laat deze 15 minuten rusten. Rol ze vervolgens zo dat ze dubbel zo lang zijn en rolde uiteinden in tegenovergestelde richting op.

Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat (op bakplaten) en bedek ze weer met een vochtige theedoek en laat ze ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur. Ze moeten nu ongeveer dubbel zo groot zijn.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Klop een ei met wat melk. Doe in elk eind van de rolletjes een rozijn en bestrijk de broodjes met het ei/melkmengsel. 

Bak de broodjes in 8 tot 10 minuten goudbruin.

Back to Top