Mjuk pepparkaka
Zweedse zachte peperkoek
Zachte peperkoek (mjuk pepparkaka in het Zweeds) is een heerlijke cakeachtige koek met peperkoekkruiden. Leuk om te maken in een tulbandvorm, voor een feestelijk winters effect bestrooi je 'm met poedersuiker.

Je hebt nodig :

100gr boter
3,5 dl karnemelk
3 eieren 
350gr bruine basterdsuiker
350gr zelfrijzend bakmeel
1,5 theelepels gemberpoeder
1,5 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels kaneel
3 eetlepels lingonsylt*

* lingonsylt is vossenbessenjam, in Scandinavië zijn ze dol op vossenbessen.  Het wordt gegeten veel gegeten bij vlees, maar natuurlijk, het is jam, wordt het ook "zoet" gebruikt. Het is dezelfde jam die ze in Zweden bij gehaktballetjes eten, je kent het vast van de gehaktballetjes bij het grote Zweedse woonwarenhuis. Heb je geen lingonsylt (het is te koop bij dat grote Zweedse woonwarenhuis) dan kun je het achterwege laten, of vervangen door een handje gedroogde cranberries of ingevroren cranberries.
Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. 
Smelt de boter op een laag vuur, neem van het vuur en voeg de karnemelk toe.
Klop de eieren met de bruine basterdsuiker totdat de suiker grotendeels is opgenomen.
Roer het boter-karnemelkmengsel door het eieren-suikermengsel.Meng de specerijen door het zelfrijzend bakmeel en meng dit mengsel vervolgens door het boter-eieren en suiker mengsel.
Doe het beslag in een ingevette bakvorm. Een tulbandvorm is leuk om te gebruiken, maar je kunt ook een springvorm of een cakevorm gebruiken.
Bak de koek ongeveer 45 minuten onderin de oven.Back to Top