Als iets "farmhouse-achtig" is om te eten als ontbijt is het wel porridge, of havermoutpap in het Nederlands. Mijn moeder maakte het vroeger regelmatig, lekker met suiker en een klont roomboter.

Deze porridge fotografeerde ik bij de serie "Farmhouse Recipes" die ik  naar aanleiding van mijn Beatrix Potter serie deed. Mrs Heelis, zoals de bekende kinderboeken illustratrice en schrijfster na haar huwelijk heette, ze was verhuisd naar het Engelse Lake District en runde daar meerdere boerderijen en maakte zich druk over het behoud van het mooie Lake District landschap, dat verhaal leest je op de pagina Hill Top Farm, at altijd porridge als ontbijt. Als een van de herders die voor haar werkte 's ochtends bij haar aan de deur kwam deed ze altijd open met een kom porridge in haar hand en bleef dooreten terwijl ze de dag met hem besprak.

Porridge is super gemakkelijk om te maken en naar je eiegn smaak aan te passen. Deze eet ik zelf altijd, met honing, melk, wat kaneel en een klein beetje grof zeezout en een klontje boter zoals mijn moeder vroeger ook deed toen we kinderen waren. Maar het is ook lekker met bosbessen bijvoorbeeld of ander fruit.

Wist je trouwens dat je porridge het beste kunt koken met water en, als je wilt, er pas op het eind een scheut melk aan toe kunt voegen. Zo kookt het echt beter, zonder gemakkelijk aan te branden, want dat is wanneer je het met melk maakt wel zo.


Nodig per persoon:

- 4 eetlepels havermout 
- 200 ml water
- snufje zout

- scheut volle melk
- honing (optioneel)
- kaneel (optioneel)
- klontje roomboter (optioneel)
- wat grof zeezout (optioneel)

& zo maak je het

Doe het water en de havermout met een snufje zout in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Kook even door totdat het dikker wordt (paar minuten). Voeg een scheut melk toe en laat al roerend even mee warmen.
Doe de pap in een kom, roer er als je wilt nog wat suiker door. Doe een klontje boter op de warme pap, schenk er wat honing over en strooi er wat kaneel over en een beetje grof zeezout als je dat zoals ik lekker vindt
Back to Top