Rabarber Crumble met Homemade Custard

Crumble is zo'n echt fijn en gemakkelijk Engels toetje en helemaal lekker met zelfgemaakte custard (nee, niet gemaakt van die poeder die je in de supermarkt koopt, maar echt zelfgemaakt, real proper custard)

Voor de crumble heb je nodig:

- een bos rabarber (ongeveer 6-8 stengels)
- 5 eetlepels suiker

- 100 gr (koude) roomboter
- 100 gr bloem
- 50 gr havervlokken
- 75 gr suiker
& zo maak je de crumble:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Was de rabarber en snij de stelen in stukken van  ongeveer 5 cm. Doe deze in een bakblik of ovenschaal van ongeveer 30 x 25 cm en meng er 5 eetlepels suiker door. Ik gebruik hiervoor altijd mijn eigen vanillesuiker, ik heb altijd een pot suiker staan waar ik vanillestokjes die ik eerder gebruikte voor bijvoorbeeld het maken van custard in (wel even goed afspoelen en laten drogen), zo heb je altijd een fijne vanillesuiker staan. Je kunt natuurlijk ook gewone suiker gebruiken en dit samen met een zakje vanillesuiker bij de rabarber doen, of helemaal geen vanillesuiker toevoegen, wat jij het lekkerste vindt.

Doe voor de crumble alle ingrediënten behalve de havervlokken in een keukenmachine en laat heel kort draaien, het moet een kruimeldeeg zijn, geen samenhangend deeg. Roer er daarna met een lepel de havervlokken door. 
Heb je geen keukenmachine dan kun je de harde koude boter eerst in stukjes snijden en daarna met messen door je droge ingrediënten snijden en vervolgens tussen twee handen tot een kruimelig deeg wrijven.

Strooi je kruimeldeeg over de rabarber en bak in de oven in ongeveer 30-40 minuten goudbruin.


Homemade Custard

Custard is de Engelse variant van vanillevla. In Engeland (en veel andere landen) wordt het veel gegeten bij cakes en gebakken toetjes zoals crumble bijvoorbeeld. Echt zelfgemaakte custard is veel lekkerder dan wanneer je het maakt van de poeder wat je in de supermarkt koopt en aanlengt met melk en daarnaast weet je, wanneer je iets zelf maakt wat er in zit.  Daarnaast kun je een eigen smaak aan je zelfgemaakte custard toevoegen, gebruik bijvoorbeeld eens kardemompeulen i.p.v. vanille voor een kardemom custard.
Heb je echt geen zin of tijd om custard te maken dan kun je ook een biologische vanillevla gebruiken om je crumble mee te serveren. Maar hieronder vind je het recept voor een echte zelfgemaakte custard, probeer het eens! 

Voor custard heb je nodig:

- 500 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 4 eetlepels suiker
- 3 afgestreken theelepels maizena

Zo maak je het:

Doe de melk, slagroom en het vanillestokje in een steelpannetje en breng het mengsel langzaam tegen de kook aan en laat het even trekken (maar niet koken, laat het tegen de kook aanzitten) 
Klop met een garde ondertussen de eidooiers, suiker en maizena goed door zodat alles goed gemengd is.
Haal het vanillestokje uit het melkmengsel (spoel het af, laat het drogen en doe het in een pot suiker om zo zelf vanillesuiker te maken) 

Doe, terwijl je klopt met een garde, een beetje van de warme melk bij de eidooiers, als dat goed gemengd is kun je langzaam de rest van de melk er bij doen, blijf de hele tijd kloppen.
Doe het mengsel terug in de pan en laat het langzaam dikker worden terwijl je met een houten lepel roert. Het is goed als jij het dit genoeg vindt, een goede test is dat het aan de achterkant van een lepel moet blijven plakken. Laat het niet te lang op het vuur staan en ook niet koken, dan split de custard. Blijf goed roeren, ook langs de randen en bodem.

Dek, als je het van het vuur hebt gehaald en nog even hebt doorgeroerd, de custard af met wat huishoudfolie om velvorming te voorkomen.

Back to Top