Scotch broth houdt een beetje het midden tussen een stevige soep en een stoofpotje. Het is echt basic Engels "farmhouse cooking" met een oorspong in  Schotland en het noorden van Engeland. Lams- of schaapsvlees (oorspronkelijk werd vaak nek vlees gebruikt) langzaam gestoofd met groenten uit het seizoen en parelgort en/ of andere peulvruchten. Gemakkelijk te maken, het enige wat het kost is tijd, want het is echt een slow cooking gerecht. Maak lekker veel dan heb je er een paar dagen plezier van (of vries wat in voor als je weinig tijd hebt om te koken.

Vroeger werd het langzaam gegaarde lamsvlees uit de Scotch broth ook wel apart gegeten, dan at men eerst de soep waar het lamsvlees was uitgehaald en daarna het lamsvlees met gekookte aardappels.  Maar gewoon zo als een stevige soep met vlees is fantastisch en tegenwoordig ook het meest gangbaar.

De groentes zijn vervangbaar door wat je in huis hebt, je kunt bijvoorbeeld ook rapen of knolselderij gebruiken.


Je hebt nodig: (voor 6-8 personen)

- 500 gr lams- of schaapsstoofvlees (liefst lokaal)
- een lamsbot (optioneel, je kunt ook kiezen voor vlees aan het bot , bv nek of schouder)
- zout en peper
- 3 liter water
- 75 gram parelgort
- 100 gram split erwten (deze kun je ook vervangen door bv rode linzen)
-  2 winterwortels
- 1 pastinaak
- 1 ui
- 2 preien
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote aardappel
- bosje platte peterselie

& zo maak je het:

Snij het lamsvlees in blokjes en bestrooi met wat zout en peper en braad kort aan in olijfolie (of andere olie, b.v. koolzaadolie) en voeg daarna de gesnipperde uit toe en laat die even mee fruiten.

Giet het water er op en voeg nog ongeveer een theelepel zout toe en het bit als je het gebruikt en breng langzaam aan de kook en laat een uurtje zachtje stoven.

Was de parelgort en de spliterwten en voeg deze vervolgens toe. Laat het weer een uurtje koken terwijl je ondertussen de groentes schoonmaakt en snijdt.
Snij de wortels, pastinaak, bleekselderij en aardappels in blokjes en de prei in ringen en voeg alles aan de soep toe. Laat nog een klein uurtje zachtjes stoven.

Verwijder als je het gebruikt hebt, het bot, en breng op smaak met zout en peper en roer er gehakte peterselie door.

Eet met lekker stevig (thuisgebakken) brood

Over Lamsvlees in Nederland

In Nederland eten we eigenlijk niet veel lamsvlees, of laat dat eigenlijk maar weg, we eten weinig lams- en schaapsvlees in Nederland en dat is echt jammer. In bijvoorbeeld Engeland is lams- en schaapsvlees veel gangbaarder, Engelsen eten regelmatig een "roasted leg of lam" op zondag bijvoorbeeld , of Scotch broth zoals hierboven.

Lams- en schaapsvlees heeft een fantastische smaak, lamsvlees is wat milder van smaak en schaapsvlees wat sterker en voor schaapsvlees geldt dat je het lang moet laten stoven om (heerlijk) zacht vlees te krijgen.
En als je het bij een herder van een kudde bij jou in de buurt koopt, er zijn best veel schaapskuddes die in natuurgebieden worden gehouden, heb je ook nog eens fantastisch  natuurvlees van dieren die een prachtig leven hebben gehad en steun je je lokale herder die dat meestal goed kan gebruiken. Daarnaast koop je gewoon lokaal van lokaal gehouden en geslachte dieren en we zijn het er geloof ik in Nederland inmiddels wel over enigszins over eens dat dat toch beter is voor het milieu én voor de lokale economie en voor wat kleinschaliger initiatieven.

Heb je nou geen zin om eerst een herder te zoeken en uit te vogelen hoe of wat, er zijn schaapskuddes (b.v. in Drenthe) waar je lamsvlees kunt kopen of bestellen, maar er zijn ook ambachtelijke slagers die lokaal geslacht lamsvlees verkopen.
Back to Top