
Dit kipstoofpotje is eigenlijk wel een van mijn favorieten, zeker in de herfst. Helemaal fijn wanneer je het op een mooie herfstdag boven een vuurtje kookt, slow cooking, lekker buiten, proef de vrijheid! Maar gewoon op het fornuis gaat natuurlijk ook prima!
Eigenlijk is dit stoofpotje met z'n intens warme smaak mijn versie van Franse coq au vin, door de jaren heen aangepast aan mijn smaak en manier van koken. Met gemixte paddenstoelen, gebakken in boter met veel knoflook en tijm en aan het eind van de kooktijd toegevoegd aan de langzaam in wijn en tomaat gestoofde kip. Lekker en eenvoudig thuisgekookt comfort food waarvoor je vooral even lekker de tijd moet nemen. En als je het goed doet en je maak een lekkere pan vol kun je er meerder dagen van eten, dus zo slow is het dan ook weer niet. Met z'n tweeën eet je van dit recept twee keer, eet het een keer met een grofgestampte aardappel pastinaak puree (met wat mosterd erdoor gestampt) en gesmoorde groene kool, de volgende dag eet je de stoofpot, die alleen maar intenser van smaak wordt door 'm een dag te laten staan, met rijst en bijvoorbeeld een lauwwarme sperziebonen salade (kook de sperziebonen en maak ondertussen een dressing van olijfolie, een teentje knoflook, een flinke theelepel mosterd, het sap van een halve citroen, zout en peper en meng die als de bonen gaar zijn maar nog wel een fijne bite hebben door de nog warme sperziebonen) Van de saus en restjes kip, die je na de tweede dag over hebt (of na de eerste dag als je met meer mensen eet), maak je een fantastische pasta saus, het recept daarvoor vind je hier.
Je hebt nodig: (voor 4 personen + 1x pasta saus van left-over)
- 1 biologische kip* of als je niet van kip in stukken snijden houdt (of er geen biologische hele kip te koop is) het equivalent in biologische drumsticks, vleugeltjes en kippendijen (samen ca. 1,3 tot 1,5 kg)
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 200 gr gerookte biologische spekblokjes
- 1 winterwortel, in stukjes
- 2 eetlepels bloem
- ca. 2 glazen goede rode wijn
- een blikje gepelde tomaten
- 0,5 liter kippenbouillion
- een paar takjes tijm
- een paar takjes rozemarijn
- scheut olijfolie
- zout en peper
Aan het eind nodig
- een bakje gemixte paddestoelen (200-250gr)
- roomboter
- scheut olijfolie
- 1 teentje knoflook
-wat takjes tijm
- zout en peper naar smaak


Zo maak je het:
Als je een hele kip gebruikt moet je deze in stukken snijden, dat is op zich niet moeilijk, snij eerst de poten en vleugels af bij het gewricht, je snijd niet door het bot maar haalt het bij de gewrichten los. De poten deel je dan nog in tweeën zodat je een drumstick en een dij hebt (alles gewoon met bot want bot geeft heel veel smaak af aan je stoofpot). De rest van de kip hak je vervolgens in stukken.
Als je losse stukken kip gebruikt, dus drumsticks (of poten die je in twee stukken deelt), vleugels en dijfilets, sla je de stap hierboven natuurlijk over. Kies altijd voor een deel van je kip voor kip met bot omdat dat bot juist veel smaak geeft aan je stoofpot.
Bestrooi de kip met zout en peper en braad deze aan in een braadpan in een scheut olijfolie. Haal de kipstukken uit de pan als deze licht gebruind zijn, na een minuut of 5 tot 8 en leg ze apart.
Doe eventueel wat extra olie in de braadpan en bak je spekjes, voeg na een minuut of 5 de gesnipperde ui en de wortel toe en fruit deze en voeg na een minuut of wat de knoflook toe en fruit deze ook even mee. voeg vervolgens twee eetlepels bloem toe en fruit deze ook voor een paar minuten mee. Voeg vervolgens de wijn toe, even roeren voeg daarna de gepelde tomaten (ik snij deze nooit omdat ze tijdens het stoven gedeeltelijk kapot gaan en wat stukken iets robuusts aan je stoof geven, ik hou daarvan) en de bouillion toe, roer alles goed door en leg de kip terug in de pan, voeg de tijm en rozemarijn toe en breng alles aan de kook en zet vervolgens op een laag vuurtje
Laat je kipstoof op een laag vuurtje een uurtje zachtjes sudderen.
Veeg, als de kooktijd op z'n eind is, de paddenstoelen schoon en snij ze hoe je wilt (ik laat kleinere paddenstoelen altijd heel en snij de champignons in plakjes)
Doe een scheut olijfolie en een klont boter in een koekenpan en voeg, als de boter gesmolten is, de paddenstoelen en de tijm toe. Bestrooi ze met zout en peper en pers er als de paddenstoelen bijna gaar zijn een teentje knoflook over.
Doe de gebakken paddenstoelen bij je kipstoof en laat nog even een paar minuutjes mee sudderen.
Lekker met grofgestampte aardappel-pastinaak puree en lauwwarme sperziebonen met een mosterd-knoflook olijfolie dressing.
En van de saus die overblijft (met natuurlijk wat kip en paddenstoelen) maak je de volgende dag een echt goddelijke pasta saus!
Tagiatelle met ragú van kipstoof

© Anna Rubingh