Toscakaka | Zweedse amandel karamel cake

Buiten Zweden is toscataart veel minder bekend als bijvoorbeeld kladdkaka of kaneelbroodjes, maar in Zweden is het een favoriete cake voor fika. (fika is het Zweedse woord voor een koffiepauze, met koffie én iets lekkers) Het is een niet al te hoge cake met een topping van amandelschaafsel en karamel. Hij is echt verrassend lekker, zelfs mijn zus, die niet gek is op amandelen, vindt 'm lekker. De moeite waard om eens te proberen en, ook niet onbelangrijk, gemakkelijk om te maken.
Je hebt nodig:
voor de cake
100 gr roomboter (bio)
100 ml melk
3 eieren (bio)
150 gr suiker
150 gr bloem (of gebruik zelfrijzend bakmeel, in dat geval gebruik je geen bakpoeder) 
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
voor de topping
100 gr roomboter (bio)
100 gr. geschaafde amandelen
2 eetlepels bloem
2 eetlepels melk
75 gr suiker
2 eetlepels bloem

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter een springvorm met een diameter van 24cm (of doe er bakpapier in)
Doe voor de cake de melk en boter in een pannetje en verwarm op een laag vuurtje tot de boter gesmolten is, laat deze wat afkoelen. 
Klop in een kom de eieren en suiker licht en luchtig en voeg vervolgens het wat afgekoelde boter melkmengsel toe. Meng de bloem, zout en het bakpoeder en zeef dit door je natte mengsel en spatel het erdoor tot het goed gemengd is.
Doe het beslag in de ingevette (of met bakpapier beklede) springvorm en bak de cake ongeveer 25 minuten.
Ondertussen maak je de topping. Dat is heel gemakkelijk, je doet alle ingrediënten voor de topping in een pannetje, breng alles op een laag vuur aan de kook. Als het na een paar minuten wat dikker begint te worden haal je het van het vuur. Haal de cake na 25 minuten uit de oven en doe de topping over de cake en zet 'm terug in de oven en bak nog een minuut of 15 totdat de bovenkant diep goudbruin is. 
Laat de cake in de vorm afkoelen.

Andere pagina's

Back to Top